ponedeljek, 28. februar 2011

Talofa

Glede na to, da poletje na Novi Zelandiji ni cisto to, kar mi smatramo za poletje in je voda za kopanje marsikje premrzla, sva se ob premisljevanju o pocitnicah ze zgodaj odlocila, da jo mahnemo se kam na vroce. Polinezijski otoki - Fiji, Tonga, Samoa, Cookovi otoki... so prava stvar, saj so relativno blizu NZ. Za Samoo sva se odlocila po priporocilu Tine in Denija, ki sta jo v primerjavi s Fijijem in Tongo opisala kot ravno pravo mesanico prvinskosti in turizma. Ko sva na internetu nasla se opise in fotografije t.i. falejev - kolib na plazi ob vodi, sva se dokoncno odlocila, da bomo po novozelandski akciji pocivali na Samoi. Samoo sestavljata dva glavna otoka in obiskali bomo vsakega malo. Trenutno smo na juznem delu otoka Upolu, v falejih http://www.litiasinibeach.ws/.
Do falejev smo se iz letalisca vozili skoraj tri ure. Na poti sva opazovala tipicne Samojske vasi in dezevni gozd, pa nasade bananovcev, predvsem pa veliko palm. Turistov je v tem casu (tu je dezevno obdobje) malo - na letalu sta bila dva 'bela' para in mi stirje. Ostalo pa sami razseljeni Samjcani, ki so se vracali domov. Tudi v falejih, kjer smo, smo danes edini gosti. Totalen low season. Baje je januarja in vecji del februarja non stop dezevalo in imamo res sreco z vremenom, saj sta oba dneva, kolikor smo tu, krasna. Faleji so direkt na plazi, voda kristalno cista in ima dobrih 27 stopinj, dopoldan mirna kot v bazenu, popoldan pa nekaj valov, skratka idealno. Danes se je Klara kopala se ob osmih zvecer in kar norela od navdusenja. Z Maretom jo imava na sumu, da bo kmalu splavala. Tudi hrana je okusna, pivo mrzlo, odrezali pa smo si tudi ze prve kokose.
Faleji so zelo lepi in popolnoma novi, odprti od septembra lani. Podobno kot v Napierju pa je za to zal kriva naravna katastrofa. Septembra 2009 je ta del otoka prizadel cunami in ga poravnal z zemljo. Za domacine je bila to velika tragedija in kljub temu, da danes na prvi pogled ni zelo opaziti njegovih posledic, se turizem le pocasi vraca v stare tire (na Samoo sicer najvec hodijo NZ in Avstralci). Plazo obkroza koralni greben, ki ga je Mare ze odkrival. No, tu pa se se kako pozna, da je usekal cunami. Mare pravi, da je pokopalisce s svetlimi izjemami, kjer se da videti pisane ribice.
Kakorkoli, ko sva danes v popolnoma jasni noci stala pod nebom, posutim z zvezdami, Klara in Dorian pa sta ze sladko spala, sva z Maretom ugotavljala, da je to to. Nas koscek raja na zemlji.
Tina in Deni, hvala!

5 komentarjev:

  1. Z največjim veseljem in kot berem, tudi vi uživate tako kot sva midva. Ampak tole je še zelo moderno. Kar nekako stopnjujete tale vaša bivališča. Next week you will taste the real Samoa! :) Vam postavimo šotor doma na vrtu? pip, Tina&co

    OdgovoriIzbriši
  2. Blagor vam, tako čudovito poletno, morsko se imate, tukaj pa sneg in zima.
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  3. tanjaa pozdrau klaro k jo že pogrešam fuł <3<3<3 pa tut ostale vs pogrešam <3 pa sm lubusumna k js bi zdj tut tm uživala z vami ne pa da tle crkujm od šole :/ drgač vm pa prvoščm ;) pa berm kera łegendica je klara :P haha pa vedn komi čakam d kj nouga napišete :D <3<3<3 mwa

    OdgovoriIzbriši
  4. Morje, pesek, vročina, ... lepo, čudovito. Ampak pridite hitro domov (saj je pri nas tudi že skoraj pomlad), tile potresi tam okoli niso prav nič fajn :o(

    OdgovoriIzbriši
  5. Samoa ze za nami, res je, Tanu faleji imajo se vec okusa po the real samoa, hisice so bile pravo razkosje. Lokacija in razgled iz tanu faleja pa sta priceless.
    Lara eva, super, da si se oglasila! Klara vas ze ful pogresa, danes se je spominjala jutra, ko je spala pri vas in je sla zjutraj, ko je bilo se temno, do babi zdenke, bojan pa je baje zunaj ze kidal ;). Pricakujte jo kmalu spet na Zeleznikarjevi :).
    Potresi pa so tudi mene ze mal pretresli, danes sem ob pozarnem alarmu iz ene izmed sosednjih zgradb za trenutek pomislila, da moramo mi kam sibat... Katastrofa!

    OdgovoriIzbriši